$left
$middle

Roligt och trevligt tillsammans på jobbet har Khadra Fakhro och Nadja Pervic de flesta dagar i textil- och tapetseriverkstaden. Men kanske lite extra när färgglada dekorationer till Eurovision Song Contest står på att-göra-listan. Foto: Miriam Preis

Deras pompoms pryder partyt

Vårens stora evenemang Eurovision Song Contest sprider många ringar på vattnet och långt framåt i Malmö. I en textilverkstad i Fosie till exempel, bidrar ett gäng arbetstränare till att fixa festen med dekorationer som ska synas över hela stan – och hela världen.

Text: Tobias Christoffersson, Vårt Malmö

Pompoms. Massor av pompoms. Ett tusen femhundra fluffiga pompom-bollar närmare bestämt i de sju olika glada färger som är Eurovision Song Contests officiella. Bollarna ska smycka stan och arenan inför och under den stora musiktävlingen som väntar, och de tillverkas alla för hand av en grupp Malmöbor som arbetstränar tillsammans.

– Det tar tre minuter att göra en själv och två om vi är två, nu när vi har fått in vanan. Händerna har blivit snabbare efter hand! Man blir glad av att jobba med färgerna och det ska bli roligt att se dem på stan sen, säger Narges Sahizodeh och tittar upp från arbetsbordet.

Långtidsarbetslösa

Arbetsmarknads- och socialförvaltningen har en textil- och tapetseriverkstad i Fosie där hon och sjutton kollegor under ett års tid, eller ibland längre, får träna på att arbeta och ta nästa steg mot ett jobb.

– Många av våra deltagare har varit arbetslösa länge, en del långtidssjukskrivna. Här, i vårt interna arbetslag, kan de få arbetsträning eller en arbetsmarknadsanställning, som hjälper dem att komma i gång igen och bli del av en arbetsplats. Vi ger också hjälp med saker som att skriva cv, personligt brev och data- och språkkunskaper, berättar arbetsledaren Rose-Marie Jacobsen.

Återbruk och festfix

Att fixa dekorationer till Eurovisionfesten är något av ett extrauppdrag för gruppen. Det ”vanliga” arbetet består till stor del av återbruk till Malmö stads olika verksamheter: renovera möbler till äldreboenden, laga arbetskläder, göra textildekorationer till museerna och Folkets park med mera.

– När jag kom hit hade jag inte sytt mycket och i början var jag stressad – jag visste inte hur maskinerna fungerade och de första dagarna skakade mina händer så nervös jag var. Men kamraterna och Rose-Marie sa att vi hjälper dig, ta det lugnt, detta är en plats att lära. Jag lärt mig många saker nu, och en hel del svenska med, säger Narges Sahizodeh.

– Själv lyssnar jag mest på persisk musik, men det är klart att jag ska se Eurovision-tävlingen på tv – tänk om några av de saker vi har gjort är med och folk i hela världen kan se dem!

sv